Elke week delen we lessen van bekende makers over de jaren voor hun doorbraak. We geven 5 tips die je kunt toepassen in je eigen creatieve proces. Deze week interviewen we Marjolein Moorman.
Politicus Marjolein Moorman weet als Amsterdamse wethouder Onderwijs, Jeugd en Armoedebestrijding de complexe realiteit van kansenongelijkheid te vertalen naar een boodschap vol hoop en verbeeldingskracht.
Marjolein groeide op als "klassemigrant" in Wassenaar. Vanuit een arbeidersgezin in een rijke gemeente leerde ze vroeg over sociale verschillen en ongelijkheid. Deze ervaring vormde de basis voor haar missie tegen kansenongelijkheid en haar vermogen om zelfs in moeilijke tijden hoop te blijven zien en verspreiden.
Welke lessen leren we uit haar ervaringen?
1. Vind jouw drijfveer
Moorman groeide op in een arbeidersgezin in het welvarende Wassenaar, waar haar ouders naartoe verhuisden als "klassemigranten" voor een beter leven voor hun kinderen. De sociale contrasten die ze daar ervoer – niet rijk zijn in een rijke omgeving, staan aan "de andere kant van het schoolplein" – hebben haar gemotiveerd om later kansenongelijkheid te bestrijden.
Tip: Jouw achtergrond en ervaringen kunnen je grootste sterkte zijn in je werk; het geeft je een waardevol perspectief.
2. Vertaal complexe problemen naar menselijke verhalen
Door haar medewerking aan de documentaireserie Klassen maakte Moorman kansenongelijkheid zichtbaar voor een breed publiek. "Ik geloof heel erg in het effect van cultuur. Het heeft echt een enorme impact," legt ze uit.
Tip: Wanneer je een complex probleem wilt aankaarten, zoek naar menselijke verhalen die het tastbaar maken.
3. Blijf trouw aan je overtuigingen
Moorman gelooft dat links te vaak probeert slim te zijn door haar verhaal aan te passen. "Ik denk dat wat links nodig heeft, is dat we spreken vanuit onze overtuigingen. Dat we spreken vanuit verbeeldingskracht."
Tip: Slim je woorden kiezen is één ding, maar oprecht spreken vanuit je overtuigingen heeft meer impact.
4. Vind hoop in actie, niet in afwachten
Moorman's antidotum tegen cynisme is actie: "Ik denk gewoon heel vaak: gelukkig zie ik het niet alleen maar op televisie en kan ik gewoon wat doen."
Tip: Iets doen is de beste remedie tegen machteloosheid.
5. Gebruik je woede als brandstof
"Hoop heeft uiteindelijk twee dochters en dat zijn woede en moed," citeert Moorman Augustinus. "We mogen best woedend zijn over wat er gebeurt in de wereld. Dat betekent dat je vindt dat iets niet goed gaat. Maar vervolgens moeten we met elkaar de moed hebben om ervoor te zorgen dat we gaan opstaan."
Beluister de hele aflevering in je favoriete podcastplayer (bijvoorbeeld Spotify) of lees het gesprek terug op jongejaren.nl.
Volgende week: Paul de Leeuw!