Elke week delen we lessen van bekende makers over de jaren voor hun doorbraak. We geven 5 tips die je kunt toepassen in je eigen creatieve proces. Deze week interviewen we Nienke ‘s Gravemade.
De Instagram-satiricus die miljoenen bereikt met haar humoristische ontmaskering van de manosfeer, zocht jarenlang naar haar vorm als maker. Tot een half jaar geleden had ze nog het gevoel "achter alles aan te rennen in de hoop dat ze de trein zou halen." Haar doorbraak kwam per ongeluk: toen haar algoritme vol kwam te staan met bizarre video's uit de manosfeer, besloot ze daarop te reageren door zelf filmpjes te maken. Nu bereikt ze miljoenen mensen met humoristische Instagram-video's die giftige mannelijkheid ontmaskeren. Op haar 43e heeft ze eindelijk het gevoel dat ze "misschien een trein heeft gehaald."
Welke lessen leren we uit haar ervaringen?
1. Soms is geen plan het beste plan
Nienke had geen plan en begon met filmpjes maken als tijdverdrijf, de maatschappelijke urgentie ontdekte ze pas later. "Ik ben nooit op een ochtend wakker geworden dat ik dacht: nou, ik ga nu eens even lekker viraal."
Tip: Start vanuit nieuwsgierigheid, een masterplan komt later wel.
2. Creëer kaders om vrij te werk te gaan
Nienke knipt elke Instagram-video eerst in korte zinnetjes voordat ze reageert. Ze improviseert altijd, maar stopt na 10 minuten als het niet werkt. "Als het er niet in zit, dan heeft het geen zin." Wat paradoxaal lijkt - beperkingen en vrijheid - blijkt een goede combinatie: deze structuur geeft haar de ruimte om volledig spontaan te zijn.
Tip: Creëer kaders (tijd, format, proces) en improviseer daaruit. Beperkingen leiden niet tot minder creativiteit, maar tot gerichtere creativiteit.
3. Stop met zoeken naar dé vorm, laat het zich ontwikkelen
Nienke zocht tot haar 43e naar haar vorm als maker: "Ik heb eigenlijk altijd een beetje het idee gehad dat ik meer moest doen, dat ik niet goed genoeg was." Pas toen ze stopte met plannen en gewoon filmpjes ging maken "omdat ik dat zelf grappig vond," vond ze haar stem. Nu kan ze haar woede en verontwaardiging over de manosfeer kwijt in een vorm die miljoenen bereikt.
Tip: Je vorm ontstaat door te doen. Begin vanuit wat jou interesseert, niet wat je denkt dat moet.
4. Zijpaden leiden soms tot de beste bestemming
Nienke's hele leven voelde als "net niet." Gymnasium werd VWO, VWO werd HAVO, studie werd werken. “Ik heb wel een theateropleiding gedaan. Ook weer net niet dé theateropleiding. Dus dat is dan weer net een andere, waardoor het ook weer niet echt voelt. Waardoor ik ook nog altijd impostor syndrome heb.”
Jarenlang had ze het gevoel "achter alles aan te rennen in de hoop de trein te halen." Maar die schijnbare omweg bracht haar precies waar ze moest zijn: dat ze met humor bewust maakt van giftige mannelijkheid en de manosfeer.
Tip: Er is geen "juiste" route naar succes. Omwegen leveren vaak waardevolle ervaring en unieke perspectieven op.
5. Erken je zenuwen
Ons interview met Nienke was live, op het podium van De Rode Hoed voor honderden mensen. "Sorry, ik ben heel zenuwachtig. Als ik het zeg, dan is het minder," vertelde ze - en had meteen gelijk.
Beluister de hele aflevering in je favoriete podcastplayer (bijvoorbeeld Spotify) of lees het gesprek terug op jongejaren.nl.
Volgende week: Michiel Romeyn!