"Het is een eerlijk, medemenselijk zoeken naar zin in de grote overtuiging dat die nooit helemaal kan gevonden worden. Waardoor we blijvend zoeken, blijvend verwonderd zijn, blijvend geboeid worden. Omdat we zoeken naar wat we weten dat nooit helemaal gevonden kan worden."
De Vlaamse psychiater Dirk De Wachter kiest zijn woorden zorgvuldig en bedachtzaam, wat dit gesprek alleen al de moeite maakt om te beluisteren. Ik wilde hem al jarenlang spreken en ben dus blij dat we welkom waren bij hem thuis in Antwerpen, in zijn woonkamer met overal stapels boeken en moderne kunst aan de muur, onder een spectaculaire kandelaar.
Toen De Wachter in 2011 met Borderline Times in één klap beroemd werd, had hij al decennialang een praktijk aan huis. Wat leerde hij in die eerste decennia van zijn praktijk? En wanneer ontdekte hij eigenlijk zijn interesse in psychiatrie?
Dirk De Wachter is ongeneeslijk ziek, daar hebben we het in het begin over. Daarnaast verkennen we hoe je niet alles hoeft te begrijpen in het leven, wat de waarde kan zijn van die overgave, en het belang van een goede leraar vroeg in je ontwikkeling.
👉 Op https://jongejaren.nl/dirk-de-wachter kun je het interview lezen en alle besproken videos, boeken, beelden en links terugvinden.
🎹 Luister naar de muziek van pianist Ron Adelaar, die voor Jonge Jaren 'Mens Durf te Leven' (1917) van Dirk Witte speelt: https://jongejaren.nl/ronadelaar
Share this post